МЕРА СПОРЕД МЕРА

България, 1981, 1, 2 и 3 серия, 100 мин, 84 мин, 104 мин

Трилогията “МѢРА СПОРЕДЪ МѢРА” на режисьора Георги Дюлгеров, съсценариста и изпълнителя на главната роля Руси Чанев и оператора Радослав Спасов от 1981 година и до днес се смята за едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. Романът “ЛИТУРГИЯ ЗА ИЛИНДЕН” на Свобода Бъчварова е отправна точка на филма, в който присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения. Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга, до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година.

Днес съвременниятзрител може да види дигитално реставрираната трилогия, резултат от професионалните умения на специалистите от ДОЛИ МЕДИА СТУДИО – сканирането на целия негатив и възстановените оригинални цветови корекции, преобразена звукова фонограма (от монозвук до съвременно разположение на каналите 5 + 1), субтитри на литературен български език, за да се преодолее непълното разбиране на ениджевардарското българско наречие, на което  говорят героите във филма.

Пускане на видеото

Сценарий: Руси Чанев, Георги Дюлгеров (по книгата „Литургия за Илинден“ на Свобода Бъчварова)

Режисьор: Георги Дюлгеров

Оператор: Радослав Спасов

Музика: Божидар Петков

С участието на: Руси Чанев, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Богдан Глишев, Цветана Манева, Румена Трифонова, Кристин Бартлет, Мартина Вачкова, Вълчо Камарашев

Продукция: СИФ „Бояна“ Творчески колектив „Съвременник“