Жури

Жури
пълнометражни филми

КРИСТИНА ГРОЗЕВА и ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛИ

Кристина Грозева и Петър Вълчанов са творчески тан-дем, създал едни от най-на-граждаваните и международ-но признати български фил-ми от последното десетилетие – „Урок“ (2014), „Сла-ва“ (2016) и „Бащата“ (2019). Тяхното сътрудничество започва още през студентските им години в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където паралелно следват режи-сура, съответно при проф. Георги Дюлгеров и акад. Людмил Стайков. Петър и Кристина бързо откриват сходна чувствител-ност към темите, персонажите и стила, които искат да изследват чрез киното. През 2009 г. двамата зат-върждават партньорството си в продуцентската компа-ния „Абраксас филм“, чрез която реализират проектите си и до днес.

ЛАСЛО КАНТОР

Ласло Кантор е унгарски кинопроду-цент, роден в Клуж, Румъния. През 1997 г. завършва филмова фотография и ре-жисура в Будапещенската академията за театър и кино. От 1999 до 2010 г. е изпълнителен директор и продуцент на Будапеща Филмстудио – едно от студията с най-зна-чими история и традиции в Унгария. През 2001 г. осно-вава собствена продуцентска компания – Új Budapest Filmstudió, а през 2004 г. – Matrix Film. Член е на УС на Европейската филмова академия. Продуцирал е над 20 филма, сред които „Изоставен“ (2001), „Обезглавеният петел“ (2008), „Валан“ (2019). Копродуцент е на „Писмо до Америка“ (реж. Иглика Трифонова) и на „Мисия Лон-дон“ (реж. Димитър Митовски).

ПЕТЯ АЛЕКСАНДРОВА

Петя Александрова e български кинокри-тик, историк и теоретик. Тя е преподава-тел е в НБУ, доцент и доктор на науките. Има стотици научни и журналистически публикации в областта на историята и теорията на киното и кинокритиката. Ав-тор е на книгите „Мъките на заглавието“ (2006), „Изгубени в гледането“ (2011), „Преходни истории за кул-тура и комуникации“ (2015) и „Предимства и предизвикателства на късите форми“ (2019).

ВЕЛИЗАР БИНЕВ

Велизар Бинев е професионален български актьор. Завършва Висшия институт за теа-трално изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 1991 г. След дипломирането си е поканен като ак-тьор в столичния Сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи в продължение на осем години. Освен многобройните си учас-тия в телевизията той се е снимал в четири български и де-ветдесет холивудски филма. От десет години се занимава с преподаване на актьорско майсторство.

ЕДВИНАС ПУКЩА

Едвинас Пукща е кинокритик и репортер на сво-бодна практика. Член е на Европейската филмо-ва академия. Член на Съвета за кино към Минис-терството на културата на Литва (2008–2012), оценяващ филмови проекти. За трета поредна година е експерт в селекционната комисия на Европейските филмови награди по покана на Управителния съвет на Европейската филмова академия. В продължение на 15 г. програмира, консултира и планира Вилнюския меж-дународен кинофестивал, а от лятото на 2018 г. е консултант, издирващ филми и таланти за Международния кинофестивал „Черни нощи“ в Талин. Член на журитата на фестивалите в Кан, Пусан, Берлин, Вроцлав, Клуж Напока, Пилзен, Минск и др. Има множество публикации в литовски издания.

Жури
късометражни филми

ДЕЯН СТАТУЛОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

Д-р Деян Статулов е български кинокритик и сценарист. Завършил е тв, кинознание и дра-матургия в НАТФИЗ. Има над 300 публикации в областта на историята на киното и кинокри-тиката. Автор е на сценарии за телевизионни предавания. Бил е главен редактор на фес-тивалните вестници на МКФ София, „Златна роза“ и „Златен ритон“, програмен директор на Дома на киното в София (2013–2015). През 2015 г. защитава докторска дисертация на тема „Цензурата в българското игрално кино. Механизми на функциониране“. Гла-вен асистент е в Института за изследване на изкуството при БАН и е издател на сайта за кинокултура Kinoto.bg. Филмов коментатор в предаването „Преди обед“ (bTV) и сценарист на „Като на кино“ (bTV Cinema). Участва с епизодични роли във филмите „Сняг“, „Слава“ и „Обичам те, Бойдин“.

ЕЛЕНА ТЕЛБИС

Елена Телбис е завършила бакалавърска степен по актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Ивайло Христов. Има над десет значими роли в Народния те-атър „Иван Вазов“, Театър 199, Театър „Аза-рян“, Младежкия театър „Николай Бинев“ в постановки на Явор Гърдев, Галин Стоев, Теди Москов, Ивайло Христов, Иван Урумов, Десислава Шпатова, Николай Поляков. Запом-нящи се също така са образите, които създава във филмите „Времето е наше“,„Лошо момиче“ и „Повече не съм ядосан“. За „Каръци“ на Ивайло Христов е наградена със „Златна роза“ за главна женска роля. Носител е на „Икар“ за поддържаща женска роля в „Жана“ на Явор Гърдев в Народ-ния театър и на наградата „НАТФИЗ Най-Най-Най“ за 2013 г.

ХРИСТО СИМЕОНОВ

Христо Симеонов е български кинорежисьор и сценарист. Участвал е в Кампус за таланти – Берлинале и Сараево. Филмите му са пред-ставяни на фестивали в Клермон-Феран, Палм Спрингс, Тампере, Краков, Билбао, Дрезден, Котбус, Киев, Одензе, Триест, Солун, Виена и др. Носител е на три награди „Златна роза“ от ФБИФ във Варна за късометражните „Синът“ (2015), „Гората на Димо“ (2018) и „Нина“ (2019). Дебютният му филм „Синът“ печели Голямата награда за късометражен филм на МКФ в Котбус 2016, Награ-дата на БФА 2016 и още 15 други награди. В момента работи над първия си пълнометражен филм.